”Așa Nu” în jurnalism. Cu Cristina Liberis.

Acum câteva zile, discutam cu unul dintre colegii FJSC-iști despre cerere/ofertă în materie de televiziune. Am pornit de la un alt articol pe care l-am postat aici. Pe scurt, era vorba despre măgăriile pe care le vedem la televizor astăzi și care ni se vând cu pretenții de ”Știri de ultimă oră”, ”Breaking news”, senzațional, nemaivăzut, nemaiîntâlnit și alte ”nemai…”-uri.

Cele două puncte de vedere, nu contează care al cui, erau:

Unu. Nu ar trebui să ne mire ce vedem la TV. Presa dă publicului ceea ce el cere. Ca la piață: cerere/ofertă.

Doi. Presa nu doar informează, ci și educă. Publicul a fost obișnuit așa. Ține de presă să dea, în primul rând, calitate. Din păcate, calitatea e în detrimentul ratingului.

Tot ăsta a fost subiectul unei întâlniri cu Cristina Liberis, actualmente News Manager la Kanal D,  invitata domnului profesor Antonio Momoc la Serile FJSC. Ceea ce jurnalista ne-a povestit din istoria presei românești și din experiența proprie, totul raportat la presa de astăzi, n-a făcut decât să confirme punctul doi de vedere. Și să ne pună un pic pe gânduri.

Cristina Liberis la FJSC. Foto: Dana Alecu

Presa nu trebuie să fie doar o afacere. Citez cu aproximație: Dacă suntem slugile ratingului și supușii audienței, jurnalismul adevărat, jurnalismul de calitate, nu are nicio șansă.

Momentul de cotitură pentru jurnalismul românesc din  punct de vedere calitativ, a fost anul 1993, când, în Evenimentul Zilei al lui Ion Cristoiu, a apărut faimosul articol despre găina care a născut pui vii. Tirajul a crescut, dar, odată cu el, dezinformarea și minciunile.

sursa foto: ziarulring.ro

Trendul s-a păstrat, din nefericire. Și s-a accentuat și a migrat spre televiziune. Atât de tare, că nu trece seară de prime-time în care să nu ni se servească ciocănitori Woody, Pufuleți, înjurături, jigniri și plecări din emisiune, în direct.

Soluții ar fi, crede Cristina Liberis. Și ele, dragii mei colegi, țin și de noi. Parafrazând, tinerii pot salva jurnalismul, cu dedicare, moralitate și pasiune.

Voi ce credeți?

PS. Legat de același subiect, ați văzut asta? Eu nu mai urmăresc Realitatea și nu știu dacă a fost chiar așa, ori e făcătură.

sursa foto: groapacuprosti.ro

5 thoughts on “”Așa Nu” în jurnalism. Cu Cristina Liberis.

    1. Da, si eu cred la fel. A dezvaluit Becali, azi, la RTV, cum l-a sunat nu știu cine din redacție ca să intre în direct și să-l pună la punct pe unul din invitați. Iar în platou era și prietena lui, Monicuța Tatoiu.

Leave a comment